Vinařství

Trocha historie

Lukáš Nešpor začal vyrábět své vlastní víno v osmnácti letech. Nejbližšími vzory mu byli otec s dědečkem.

Na rozdíl od nich, však Lukáš Nešpor nezůstal u malovýroby pro vlastní potřebu. Vinařství mu začalo být koníčkem vedle hlavního zaměstnání a vlastníma rukama vybudoval nový degustační sklep a malou výrobní halu.

Výroba

Lukáš Nešpor vyrábí víno pouze z vlastních hroznů, těžiště odrůdové skladby spočívá na Sauvignonu, Veltínském zeleném, Chardonnay, Rulandském bílém, Rulandském šedém, Cabernetu Moravia, Frankovce a Dornfeldru. V roce 2014 se odrůdy rozrostli o další vzorek a to Iršai Oliver. Další výsadba nového vinohradu s odrůdou Pálava proběhla v roce 2017.

Technologické postupy ve sklepním hospodářství jsou kombinací tradičních i moderních principů. Víno vyrábí z odkalených moštů. Mošty kvasí v kameninových nádobách, vína zrají v nerezu. U červených vín používá vinařství klasickou otevřenou maceraci, na zrání dřevěné sudy. Vína se láhvují plnící linkou, která zaručuje stálost, pod šroubovací závěry.